Wycieczki objazdowe / Wycieczki zagraniczne

Francja. Burgundia – kulinarne impresje

ideatour – podróże kulturowe

Francja
Burgundia – Kulinarne impresje
5 dni

Najszlachetniejsze szczepy winne, zabytkowe budowle burgundzkich miasteczek Dijon, Beaune i Auxerre, degustacja wszechobecnego wina w stylowych piwnicach i bezpośrednio u producentów to motyw przewodni tej kulinarnej podróży. Okolica obfituje w romantyczne wzgórza pokryte winnicami. Szczególny widok rozlega się z wieży zamku Chateau de la Rochepot koło Nolay. Czy wino smakuje inaczej w miejscu, gdzie powstaje – przekonacie się o tym odwiedzając tradycyjną winnicę. Wieczorem czas na podsumowanie wrażeń podczas kolacji w typowej burgundzkiej restauracji i wizytę w średniowiecznych piwnicach, gdzie gospodarz opowie o zasadach przechowywania wina. Chateau de Vougeot był wcześniej zapleczem gospodarczym opactwa Citeaux, skąd wywodzi się zakon cysterów. Mnisi dokonywali w tutejszym ogrodzie winnym pierwszych prób uprawy i pielęgnacji szczepów. W jednej z pobliskich winnic można będzie skosztować wyników ich poczynań.
W Auxerre wizyta w jedynej w swoim rodzaju przetwórni łososia, udostępnionej dla zwiedzających od 2008 r. W aktywny sposób można zdobyć wiedzę na temat hodowli i przetwórstwa ryb i wreszcie spróbować łososia, przyrządzonego na pięć sposobów. Okolice Chablis znane są z uprawy zielono-złotego szczepu Chardonnays. Więcej na ten temat opowie producent wina, który nie tylko pokaże swoje piwnice, ale również pozwoli skosztować tego wybornego trunku.

Główne atrakcje:

  • degustacja burgundzkich win w słynnych piwnicach Burgundii
  • wizyty w tradycyjnych winnicach i degustacje
  • zwiedzanie miast Dijon, Beaune i Auxerre
  • Cassisium w Nuits-Saints-Georges i degustacja likieru
  • wizyta w przetwórni łososia i degustacja

Program

1 dzień – Przylot do Paryża, przejazd do Dijon
Po przylocie na lotnisko w Paryżu przejazd do Dijon. To miasto było niegdyś stolicą Księstwa Burgundii i posiada liczne zabytkowe budowle, które zawdzięcza swojej bogatej przeszłości. Kolacja w jednej z restauracji. Nocleg w hotelu.

2 dzień – Beaune i okolice
Przed południem wizyta w stolicy burgundzkich win, czyli Beaune. Architektoniczną chlubą miasteczka jest Hospicjum – flamandzko-burgundzkie dzieło gotyku znane daleko poza granicami tej krainy. Dokument założycielski pochodzi z 1443 roku, jednak dopiero kolorowe dachówki z 1905 roku uczyniły tę budowlę wizytówką miasta. W historycznych piwnicach z XVIII w. można spróbować tutejszego wina. Jednocześnie serwowane też są regionalne rodzaje sera i wędlin. Po południu nadchodzi czas na podziwianie romantycznych wzgórz pokrytych winnicami. Szczególny widok rozlega się z wieży zamku Chateau de la Rochepot koło Nolay, który został zbudowany pod koniec XIX w. i charakteryzuje się burgundzkimi cegłami. Wieczorem kolacja w typowej burgundzkiej restauracji z regionalnymi daniami. Po posiłku będzie możliwość przyjrzenia się sposobowi przechowywania win w piwnicach restauracji.

3 dzień – Dijon i okolice
Dawna stolica Księstwa Burgundii posiada liczne zabytki sztuki. Wokół półkolistego Place de la Liberation skupiona jest większość historycznych budowli, przede wszystkim barokowy Palais de Ducs de Burgogne ze średniowieczną wieżą o 46 m wysokości, bogato zdobiony kościół Notre-Dame z XIII w., kościół Św. Michała z czterema ozdobnymi portalami z XVI w., Pałac Sprawiedliwości czy gotycka katedra Św. Benigny o dwóch wieżach. Tutaj warto zwolnić tempo, wypić południową kawę i pozwolić historii przemówić do nas.
Wczesnym popołudniem trasa wiedzie wzdłuż Cote de Nuits, gdzie rosną najszlachetniejsze szczepy winne oraz przez malownicze miejscowości aż do zamku Vougeot. Chateau de Vougeot był wcześniej zapleczem gospodarczym opactwa Citeaux, skąd wywodzi się zakon cysterów. Mnisi dokonywali w tutejszej ogrodzie winnym pierwszych prób uprawy i pielęgnacji szczepów. W jednej z pobliskich winnic można będzie skosztować wyników ich poczynań.
Burgundia znana jest również ze swojego drugiego specjału – Cassis. Jest to likier z owoców czarnej porzeczki. Na jego podstawie sporządzany jest kultowy aperitif o nazwie Kir – mieszanka klasycznego likieru porzeczkowego i białego wina. Czy można tego nie skosztować a potem zaserwować gościom w domu? Podczas zwiedzania Cassisium w Nuits-Saints-Georges przewodnik opowie wszystko o produkcji i zastosowaniu tego trunku.

4 dzień – Auxerre
Dzisiaj droga wiedzie przez północną część Auxerre. Tutaj Kanał du Nivernais uchodzi do rzeki Yonne i dlatego w mieście powstał duży port. Wyjątkowym zabytkiem jest katedra Saint Etienne usytuowana pośród kamienic mieszczańskich. Takie umiejscowienie było wcześniej naturalne. Tylko angielskie katedry gotyckie powstawały na wolnej przestrzeni. Budowę Saint-Etienne ropoczęto w roku 1215, ale ukończono ją dopiero w wieku XVI. Ponieważ życie miasta uzależnione jest od wody, opłaca się odbyć wycieczkę po rzece i ulec dziewiczym krajobrazom Burgundii.
Podczas pobytu w miasteczku wizyta w jedynej w swoim rodzaju przetwórni łososia. Zaledwie od 2008 bramy fabryki są otwarte dla odwiedzających. W aktywny sposób można zdobyć wiedzę na temat hodowli i przetwórstwa ryb, w szczególności łososia, a na koniec oprowadzania można będzie spróbować pięciu rodzajów tej smacznej ryby.
Chablis to miejscowość słynąca winnicami. Region wokół tego miejsca znany jest z uprawy zielono-złotego szczepu Chardonnays. Więcej na ten temat opowie producent wina, który nie tylko pokaże swoje piwnice, ale również pozwoli skosztować tego wybornego trunku.
Kolacja w lokalnej restauracji.

5 dzień – Powrót do Polski
Przejazd autokarem na lotnisko w Paryżu i odlot do Warszawy.

Cena zawiera:

  • lot Warszawa – Paryż – Warszawa (linie LOT)
  • pilotaż w j. polskim
  • 4 noclegi w 3-gwiazdkowym hotelu w Dijon
  • 3 x kolacja w hotelu
  • 1 x kolacja w tradycyjnej restauracji
  • degustacja wina na zamku Vougeot
  • degustacja serów i win w tradycyjnej piwnicy w Beaune
  • zwiedzanie wytwórni likieru Cassisium w Nuits-Saints-Georges i degustacja (połączenie białego wina i syropu z czarnych porzeczek)
  • zwiedzanie przetwórni łososia i degustacja
  • degustacja wina Chablis w tradycyjnej winnicy
  • przejazdy komfortowym autokarem od / do lotniska w Paryżu
  • ubezpieczenie KL i NW

CENY USTALAMY INDYWIDUALNIE W ZALEŻNOŚCI OD TERMINU ORAZ ILOŚCI OSÓB!

Planujesz zorganizować klasową wycieczkę „z klasą”? Szukasz transportu, przewodnika, pilota, programu wycieczki? Nasze biuro podróży z przyjemnością Ci w tym pomoże. Joytrip.pl to organizator wycieczek szkolnych nastawiony przede wszystkim na satysfakcję klientów. W ramach turystyki szkolnej oferujemy autorskie programy wyjazdów szkolnych, zielonych szkół, biwaków i wycieczek krajoznawczych. Najchętniej wybierane przez naszych klientów programy i regiony to: Kraków, Warszawa, Lwów, Praga, Łeba, Zakopane, Poznań, Mazury, Pomorze, Bieszczady, Tatry, Szlak Piastowski, Pomorze. Podróżujemy zawsze bezpiecznie autokarem, busem lub pociągiem. Każda z naszych wycieczek daje możliwość aktywnego wypoczynku, naturalnego poszerzenia wiedzy uczniów i ich integracji przez zabawę, której tak często brakuje w dobie intensywnej komputeryzacji.
Wysyłam...